Luovan hyvinvoinnin Mikkeli

Luovan hyvinvoinnin Mikkeli- hankkeessa järjestettiin kaikille avointa, laadukasta ja osallistujille matalan kynnyksen taidetoimintaa. Toiminnan kantavana teemana oli oma lähiympäristö, 'Koti Mikkelissä', jota havainnoitiin monipuolisissa taideryhmissä ja työpajoissa.

Taiteellista toimintaa ja työpajoja järjestettiin myös yhteistyössä eri järjestöjen ja organisaatioiden kanssa. Hankkeen tavoitteena oli myös verkostointi ja yhteistoiminnallisuuden lisääminen. Hankkeen toimintojen suunnittelu perustui kansainväliseen tutkimustietoon. Hankkeen lähtökohtina olivat yhteisötaide, positiivinen psykologia ja osallistava palvelumuotoilu. Hanke järjestettiin yhteistyössä Mikkelin kaupungin ja Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa ja se oli ESR-osarahoitteinen. Hankkeen kesto oli 1.11.2016-31.5.2017. Luovan hyvinvoinnin Mikkeli kuului laajempaan Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä -hankekokonaisuuteen.

Olivatko Luovan hyvinvoinnin Mikkeli -taideryhmät ja työpajat maksuttomia osallistujille?
Kyllä, matalan kynnyksen mahdollistamiseksi.

Pystyikö kuka vaan osallistua toimintaan?
Kyllä, jos oli yli 15-vuotias, työikäinen mikkeliläinen.

Tarvitsiko olla harrastanut valokuvausta tai kuvataiteita aiemmin?
Aikaisempaa valokuvauksen tai kuvataiteiden harrastuneisuutta ei tarvittu. Kiinnostus ja innostus toimintaan riitti.

Luovan hyvinvoinnin Mikkeli -hankkeen projektipäällikkönä ja ryhmien ohjaajana toimi FT Päivi-Maria Jaatinen.
Kaikkiin taideryhmiin pystyi ilmoittautumaan suoraan sähköpostilla tai puhelimella.

Hankkeessa ohjaajina keväällä 2017 toimivat myös mikkeliläiset, visuaalisten taiteiden moniosaajat TaM Hanna Vahvaselkä ja TaK Birgitta Laurikainen sekä Fantastinen Mikkeli -pajassa kirjailija Helena Waris.

Hankkeen omat kotisivut: www.luovahyvinvointi.fi

Hankkeen avoimet työpajat

Kulttuurien kaupunki

MITÄ: Kulttuurien kaupunki -ryhmässä tutustuttiin eri taustoista tulevien osallistujien kulttuureihin sekä Mikkelille ominaiseen kulttuuriperintöön ja kaupunkiympäristöön. Harjoiteltiin digitaalista valokuvausta ja videoiden tekoa.

Koti Mikkelissä - Avoin näyttelyryhmä

MITÄ: Koti Mikkelissä -teemaan liittyen viikottainen, avoin näyttelyryhmä kaupunkilaisille sekä henkilökohtaista ohjausta ryhmän jäsenille ideoiden ja näyttelytöiden toteuttamisen suhteen. Toiminnan sisältönä omien kotiin liittyvien tarinoiden kirjoittaminen, digitaalinen valokuvaus sekä valokuvien työstäminen valmiiksi näyttelytöiksi. Käsittelimme yhdessä keskustellen mm. kodin tiloja, muistoja, kulttuuria, perinteitä, historiaa ja tulevaisuutta.

Elämänkaari kuvissa

MITÄ: Elämän ruuhkavuosina harva työikäinen ehtii miettimään mikä elämässä on ollut tärkeää ja mihin suuntaan se on menossa. Ryhmä 40+ -aikuisille, mottona: sinun elämäsi on tärkeä. Tehtiin osallistujien toiveiden ja lähtökohtien mukaan elämän persoonallinen, visuaalinen esitys valokuvin, tekstein ja piirroksin. Jaettiin ryhmän kanssa muistoja, kokemuksia ja tulevaisuuden unelmia.

Fantastinen Mikkeli - Fantasiapaja nuorille ja nuorille aikuisille

MITÄ: Fantastinen Mikkeli. Kirjailija Helena Wariksen fantasiapaja nuorille helmi-maaliskuussa. Ensimmäisellä kerralla teemana fantasiaelokuva ja ohjaajana Päivi-Maria Jaatinen. Tehtiin fantasiaelokuvan synopsis, miljöön fantasiakartat, fantastinen Mikkeli -kartta sekä harjoiteltiin eri tehtävin luovaa kirjoittamista.

Ilmaisusta iloa elämään - Taide- ja hyvinvointiviikonloppu

MITÄ: Mielenkiintoista, kiireetöntä ja rentouttavaa taidetoimintaa tarjonnut taide- ja hyvinvointiviikonloppu, jossa pystyi tutustumaan ja kokeilemaan kolmessa työpajassa valokuvausta, grafiikan painomenetelmiä ja maalausta. Viikonlopun aikana pystyi kiertää kaikessa rauhassa eri työpajoissa. TaM Birgitta Laurikaisen maalaustyöpajassa nautitiin väreistä ja liikkeestä suurille papereille maalaten, TaM Hanna Vahvaselän grafiikkapajassa kokeiltiin kohopainotekniikoita, ja Päivi-Maria Jaatisen valokuvaustyöpajassa kuvattiin studiosalamilla selfiet ja tulostettiin aiheita grafiikanpajaan.

Ilmaisusta iloa elämään II - Voimaa luonnosta

MITÄ: Luovan hyvinvoinnin Mikkeli -hanke jalkautui Mikkelin kulttuurihistoriallisesti suojellulle alueelle Moisio-Tuukkalaan. Helatorstain työpaja, 25.5.2017, pidettiin Päivi-Maria Jaatisen kulttuurihistoriallisessa ja restauroidussa viljamakasiinissa, ja sitä ympäröivässä puutarhassa. Teimme inspiraationa kävelyretken
rautakautisille, arkeologisille alueille. Työpajaa ohjasivat Hanna Vahvaselkä, Birgitta Laurikainen ja Päivi-Maria Jaatinen.

Hankkeessa tehtiin lisäksi yhteistyötä ja verkostointia muun muuassa Ohjaamo Olkkarin, Mikkelin Valkonauha ry:n, Emolan seura ry:n ja Urpolan seura ry:n kanssa. Hankkeessa suunniteltiin ja kehitettiin uusia taide- ja hyvinvointitoiminnan palvelumuotoja. Lisätietoja löytää hankkeen omilta kotisivuilta: www.luovahyvinvointi.fi

Koti Mikkelissä -näyttely

Hankkeeseen liittyen ja sen filosofiaa seuraten, Mikkelin valokuvakeskuksen kesänäyttely Koti Mikkelissä syntyi myös yhteisöllisesti. Suuri osa yhteisötaiteen näyttelyn töistä tehtiin kevään 2017 aikana Luovan hyvinvoinnin Mikkeli -hankkeen avoimissa taideryhmissä, erityisesti Koti Mikkelissä -taideryhmässä ja ne valmistuivat hankkeen päätöstapahtumaan 31.5.2017.

Luovan hyvinvoinnin Mikkeli -hankkeen taideryhmien osallistujien töiden lisäksi näyttelyssä nähtiin Mikkelin valokuvakeskuksen kokoelmien historiallisia kuvia, Mikkeli Media Arts -ryhmän teoksia sekä Mikkelin lukion, Mikkelin kaupungin sivistystoimen ja XAMKin YES Lukiot työelämään -hankkeen kanssa yhteistyössä järjestetyn Viestintä -projektiviikon julisteita.

Näyttelyn teokset avasivat mahdollisuuksia ymmärtää asuinympäristön, kulttuuriperinnön, ajan ja paikan merkityksiä. Koti ei näyttelyn tekijöille merkinnyt vain paikkaa tai kotitaloa, vaan kodin käsite laajentui useissa teoksissa merkitsemään myös kokemuksia ja erilaisia visuaalisia tarinoita. Näyttely oli esillä 1.6.-18.8.2017 Mikkelin valokuvakeskuksella.

Koti Mikkkelissä -näyttelyn osallistujat

Koti Mikkelissä -Avoimesta näyttelyryhmästä sekä Elämänkaari kuvissa -ryhmästä: Johanna Nevala, Reijo Aalto, Laura Pursiainen, Tuija Neuvonen, Anneli Matilainen-Roiha, Maija Paksu, Seija Paksu, Päivi Uotila, Päivi iivari, Eija Vatanen-Siitari, Jaana Pietiäinen, Marja Kuitunen, Satu Sirkiä, Sirpa Jokinen

Mikkelin valokuvakeskuksen kokoelmista historialliset valokuvat: Yrjö Karppi ja Saara Särkkä

Mikkeli Media Arts -ryhmästä: Vertti Neuvonen, Rebekka Jaatinen, Tomi Kosonen, Emppu Vainio, Eemeli Tirkkonen ja Perttu Jokinen

Mikkelin lukion Viestintä -projektiviikon julisteet Studio III:n Työpajassa: Pihla Räsänen, Elina Laamanen, Lilli Lavonen, Inka Pelkonen, Jiro Ylönen, Jussi Numminen, Jerry Laine, Jermu Parkkinen, Niko Laurila, Anniina Korhonen, Mari Harmoinen ja Mimmi Myyryläinen