MONIPUOLINEN NÄYTTELYKOHDE JA TAIDEKESKUS

Mikkelin valokuvakeskus on monipuolinen näyttelykohde ja taidekeskus, joka sijaitsee kauniissa ja kulttuurihistoriallisessa suojelurakennuksessa Mikkelin yliopistokampuksella, lyhyen kävelymatkan päässä torilta.

Mikkelin valokuvakeskus, Puistokatu 3, 50100 Mikkeli.
Avoinna ti-pe klo 12-17, la klo 10-15.

Mikkelin valokuvakeskuksella on neljä, hienoa taidegalleriatilaa: Sali, Studio I, Studio II ja Studio III, joissa järjestetään vaihtuvia ja korkeatasoisia valokuvanäyttelyitä. Keskuksen Aulassa on lisäksi yleisö- ja tietopalvelu, pieni käsikirjasto, sekä
keskuksen julkaisujen kirjapuoti. Mikkelin valokuvakeskuksella voit katsella rauhassa näyttelyitä, istahtaa tutustumaan käsikirjaston kirjoihimme tai kysyä neuvoa ja tietoja asiantuntevalta henkilöstöltä. Meillä on myös kaunis terassi sisäpihalla kesäisin.

Mikkelin valokuvakeskus viettää vuonna 2019 toimintansa 30-vuotisjuhlavuotta, ollen yksi pisimpään toimineista valokuvakeskuksista Suomessa. Näyttelytoiminnan lisäksi Mikkelin valokuvakeskus tekee julkaisuja sekä järjestää taiteen ja viestinnän koulutuksia Digipajassa ja koulutustiloissaan. Mikkelin valokuvakeskus toimii yhteistyössä Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Tuotamme taiteesta ja kulttuurista elämyksiä ja kokemuksia vuodesta toiseen. Lämpimästi tervetuloa vierailulle!

NÄYTTELYT 7.3.-6.4.2019: Eletty elämä, muistot ja aika

Sali
JOHANNA PAHALAHTI: Mummini Anja

Kuinka moni on ”kotinsa vanki”? Mitä tämä tarkoittaa yksilön kannalta? Mitä on hyvä vanhuus? Onko laitos vai oma koti parempi? Mummini Anja (os. Frilander) synt.1929 Mikkelissä Puumalan Eteissaaressa, Anja sai aivoinfarktin kolme vuotta sitten. Olen kuvannut Anjaa kahden vuoden ajan. Haluan nostaa esille ajatuksia hyvästä vanhuudesta.

Johanna Pahalahti (s.1982 Jyväskylä) on freelance-valokuvaaja. Hän on dokumentoinut mm. Norjassa saattohoitokoti Stabekin elämää.

Studio I
KIMMO RÄISÄNEN: Hetkeen ei ollut mitään

Olen valokuvannut lapsuudenperhettäni ja kotipaikkaani 1980-luvun alusta lähtien. Kuvista koottu näyttely ja valokuvakirja Hetkeen ei ollut mitään on minulle myös surutyö, sillä isäni, äitini ja siskoni menehtyivät kuvausten aikana. Näyttelyn ja kirjan kautta pohdin elämän outoutta ja kuoleman luonnollisuutta.

”Valokuvaaminen on kuolemanpelkomme yksi ilmentymä – oman kuolemamme, omaistemme kuoleman. Voimaton yritys pysäyttää ajan vyöry”, kirjoittaa Juha Hurme kirjassani Hetkeen ei ollut mitään.

Kimmo Räisänen (s. 1961 Pieksämäen mlk) on helsinkiläinen Valokuvaaja. Lehtikuvauksen ohella hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä julkaissut valokuvakirjat Maan vetovoima (2001), Kansalaiset 2008) ja Hetkeen ei ollut mitään (2017).

Studio II
JAANA KAUTTO: Yrjö

Yrjö syntyi Sumiaisten Anttilan-talon kammarissakeväällä 1927. Tuossa talossa ja tilalla hän on asunut koko ikänsä sekä tehnyt elämäntyönsä maanviljelijänä ja sivutoimisena kanttorina.

Noille kulmille palasin minäkin kymmenen vuotta sitten alettuani rakentaa Anttilan naapuriin taloa, ajatuksena olla lähellä ja tukena iäkkäille vanhemmilleni. Ritva-äiti ei ehtinyt kotiani nähdä, mutta Yrjö-isän kanssa jaamme nyt päivittäin elämää samassa pihapiirissä.

Olen dokumentoinut vuosien varrella noita etupäässä hyvin arkisia ja polttopuukeskeisiä, mutta huumorin sävyttämiä, lämminhenkisiä touhujamme.

Jaana Kautto (s.1963 Sumiainen), on Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut lehtivalokuvaaja ja valokuvataiteilija. Hänen teoksiaan on nähty lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kautto kuvailee teostensa olevan pohdintoja totuudesta, kauneudesta ja hyvästä elämästä.

Aula
MATIAS LAMPINEN: Aikakone

Olen harrastanut valokuvausta 6-vuotiaasta. Äiti antoi juhlissa kameran käteen, jotta aika ei olisi tullut pitkäksi.

Kesällä 2014 aloin kuvata kännykällä paljon enemmän kuin aikaisemmin. Rakennukset ovat erityisesti kiinnostukseni kohde: autiotaloissa on merkkejä eletystä elämästä, funkkistalot ovat muuten vaan hienoja.

Tämän näyttelyn autiotalokuvat ovat parin vuoden ajalta. Olen kuvannut ne Joensuussa, Mikkelissä ja Turussa.

Matias Lampinen (s. 1998, Szczecin) on valokuvaajana itseoppinut. Parhaillaan hän opiskelee liiketalouden peruslinjalla Ammattiopisto Luovissa Joensuussa. Tämä on Matias Lampisen ensimmäinen yksityisnäyttely.

Studio III
HISTORIALLINEN MIKKELI: Mikkeli sodassa SA-kuvaajien otoksina

Kuva: sotilasvirkailija Lars Börje Johnsson, SA-kuva.

Studio III:ssa on esillä Mikkeli - Kaupunki muutoksessa -kirjan kuvituksena käytettyjä SA-kuvaajien otoksia Mikkelistä talvi- ja jatkosodan ajalta. Päämajakaupungissa toimi useita SA-kuvaajia, joiden otoksia käytettiin tiedotuksessa.

Kuva: Hevonen pidetään liikkumatta köydellä. Mikkeli, Sairastalli 18.3.1943. Kuvaaja: sotilasvirkailija Lars Börje Johnsson, SA-kuva.

AIKAISEMMAT NÄYTTELYT 2019

Iggy Pop, Flow-festivaali, Helsinki, 2016.

JUHA METSO
Tää menee näin

Näyttely - ja sen otoksista tehty kirja - keräsi yhteen Juha Metson valokuvia Sex Pistolsista Sanniin ja Iggy Popista Almaan. Mukana on ainutlaatuisia otoksia, kuten nuori J. Karjalainen Hanoi Rocks -fanipaidassa ja Juice Leskinen elämänsä loppusuoralla. ”Kuvissa näkyvät hullut vuodet ja myös niiden seuraukset”, Metso arvioi. ”Nyt musabisnes on kaikin tavoin siistimpää.”

Näyttelyn nimi tuli Pelle Miljoonalta, joka aloitti Olen kaunis -albumiversion sanoilla ”Hei älä tuu selittää mulle, kuuntele tää juttu, tää menee näin.”

Juha Metso (s. 1965, Kymi) on palkittu valokuvaaja, kuvataiteilija, mediataiteilija sekä äänitaiteilija. Työstään freelancekuvaajana hänet on palkittu mm. Vuoden lehtikuvaajana ja Vuoden reportaasikuvaajana, ja hänen näyttelynsä sekä Suomessa että ulkomailla ovat tuoneet hänelle paitsi näkyvyyttä myös ammatillista arvostusta.

Radio Cityn päätoimittaja Juha Tynkkysen jouluateria studiossa 1986.

TAINA VÄRRI
80-luvun Radio City 96,2

Vuonna 2018 helsinkiläinen Elävän musiikin yhdistys Elmu ry täytti 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Taina Värri toteutti yhdessä Lepakon aikalaisten kanssa sekä JOKES:n apurahan tuella kilon painoisen kirjan Miksei aina voi olla perjantai – 80-luvun Radio City 96,2 (broholmen13, 2018).

Elmun oma Radio City 96,2 aloitti toimintansa Lepakossa vuonna 1985. Värrin näyttely kertoi rockpainotteisen, kaupallisen radioaseman perustamisesta vallattuun taloon ja sen rajuista alkuvuosista tekijöidensä äänillä. Kuvissa esiintyvät olivat tuolloin nuoria radiolaisia, jotka ovat nykyisiä mediavaikuttajia.

Taina Värri oli 1980-luvun loppupuoliskolla yhtenä Imagen perustajana ”oravannahka” Imagen ja Radio Cityn välisessä mainoskaupassa. Värri kuvasi radion toimittajia Imagen sisäkannen mainoksiin ja Image sai radiomainosaikaa. Värri päätyi näin dokumentoimaan radion toimintaa valokuvaajaopintojensa lopputyönä ja kuvasi toimittajien työmuotokuvia pr-tarkoituksiin. Värri työskentelee vapaana valokuvaajana ja toimittajana, usein ulkomailla.

Matkalla, 1983.

DERRICK FRILUND
Matkalla (kuvia Suomesta)

Frilundin näyttelyn valokuvat oli kuvattu pääosin vuonna 1983, auton ja junan ikkunan läpi, toisinaan jopa tähtäämättä. Hänen ideanaan oli dokumentoida nopeasti ohikiitäviä näkymiä Suomesta ajaessani autoa tai matkustellessani junalla.

Frilund kertoi: "Valotusajan, aukon ja etäisyyden pidin valmiiksi säädettyinä vain nostaakseni kameran kohdetta päin. Sattumalle jätin tilaa. Materiaalia syntyi noin 40 filmirullaa. Koska aikaa on kulunut paljon kuvien ottamisajankohdasta, kuvat ovat myös kurkistus lähimenneisyyteen."

Derrick Frilund
(s. 1957, Helsinki) on Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1987 taiteen maisteriksi valmistunut helsinkiläinen, media-alalla pitkän työuran tehnyt valokuvaaja, kuvatoimittaja ja graafikko. Tämä on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä. Näyttelyyn hän on saanut apurahan Journalistisen kulttuurin edistämissäätiöltä JOKES:lta.

Tansania, 2015.

TIMO VILLANEN
Cheza halali! Pelaa rehdisti!


"Hiki valuu ja ajatus takkuaa. Koetan hakea kuvakulmaa, mutta ajatus ei tässä kuumuudessa kulje. Edessäni seisoo 16-vuotias Zumla. Hän on keskeyttänyt koulunsa tultuaan raskaaksi. Hän ei hymyile, seisoo vain ja katsoo kameraan. Meillä ei ole yhteistä kieltä, mutta ymmärrämme toisiamme jotenkin, ja kuvaus onnistuu elekielen avulla. Hän katsoo rohkeasti kameraa ja on oma itsensä. Se on tunnuksenomaista kaikissa kuvaustilanteissa tällä matkalla. Ketään ei ujostuta.

Näyttelyn kuvat on otettu LiiKettä konteissa – 15 vuotta liikuntaa ja kehitystä -kirjaa varten. Seurasin suomalaisen avustusjärjestö Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry:n toimintaa Kaakkois- ja Etelä-Tansaniassa parin viikon ajan kirjailija Mika Wickströmin kanssa syksyllä 2015. Kuljimme avustustyöntekijöiden ja Suomesta lähetetyn lahjoituskontin matkassa Dar es Salaamista Lindiin ja sieltä Mtwaraan, aina Mosambikin rajapyykeille saakka."

Timo Villanen (s.1968 Rämmen, Ruotsi) on Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut helsinkiläinen valokuvaaja. Valokuvaajan uransa hän aloitti Helsingin Sanomien kesäkuvaajana Oulun aluetoimituksessa 1996. Tämän jälkeen tie vei uutis-, mainos- ja teollisuuskuvausten kautta A-lehtiin. Matkan varrella on syntynyt valokuvia kummallisista ja vähemmän kummallisista asioista, ihmisistä, paikoista ja lisäksi neljä kirjaa.