Lämpimästi tervetuloa

Mikkelin valokuvakeskus on monipuolinen näyttelykohde ja taidekeskus, joka sijaitsee kauniissa suojelurakennuksessa Mikkelin yliopistokampuksella, lyhyen kävelymatkan päässä torilta.

Mikkelin valokuvakeskus
Puistokatu 3, 50100 Mikkeli
Puh. 045 1494866
info (at) mikkelinvalokuvakeskus.fi

Avoinna
ti–pe klo 11–17
la klo 10–15
Heinäkuussa joka päivä klo 11-17

Viisi galleriaa - liikuntaesteetön pääsy kaikkiin tiloihin
Pääsymaksut: 5€/3€, alle 18-vuotiaille maksuton pääsy

Suljettu juhlapyhinä, jouluviikoilla ja näyttelyiden rakentamisen aikaan.

Näyttelyt 6.2.-7.3.2020

SALI & AULAGALLERIA
Ilkka Halso: Maiseman anatomia - Dissektio

Ilkka Halso: Ukko-Luosto Parking Lot

Ilkka Halso: Luosto Fell

"Maiseman valokuvaaminen on helppoa, mutta myös lähes mahdotonta. Maisema on liian kokonaisvaltainen elämys vangittavaksi pieneen suorakaiteen muotoiseen kuvan pintaan."

Halso lähestyy kuvantamisen ongelmaa uudesta näkökulmasta. Hän purkaa maisemaa konkreettisesti keskittämällä katseen kapeisiin, profiilimaisiin maiseman tasoihin. Anatominen termi ”dissektio” kuvaa jonkin asian analysoimista leikkelemällä se osiinsa. Analogia maiseman ja anatomisen tutkimuksen välillä saa Halson kuvissa kiintoisia ajatusyhteyksiä. Teokset Halso on kuvannut neljän kesän aikana eri puolilla Suomea. Osa kuvauksista on Halson kotiseudulta Orimattilasta, ja osa on tehty tunnetuissa luontokohteissa, jotka saavat uuden tulkinnan ja näkökulman.

"Valaisen maiseman ylhäältä keinovalolla. Lentävällä multikopteri-laitteistolla pystyn liikuttelemaan salamavalopatteria vapaasti maiseman yllä ja valottamalla ruutu kerrallaan “maalaamaan” pimeästä maisemasta esiin yksityiskohtia. Jälkikäsittelyssä tietokoneella yhdistän eri valotukset yhtenäiseksi valaistuksi alueeksi. Valokiila irrottaa maastosta poikkileikkauksen, otoksen suomalaista maisemaa. Vaikka luonto onkin kuvaukseni kohteena, kertovat kuvat myös ihmisestä ja hänen pyrkimyksestä hallita ja muokata ympäristöään ja siitä välittyvää havaintoa ja kokemusta."

Ilkka Halso on Orimattilassa asuva valokuvataiteilija, joka on tunnettu ihmisen luontosuhdetta käsittelevistä teoksistaan. Hänen osin dystooppisissakin tulevaisuuden visioissaan luontoa restauroidaan, säilötään ja varjellaan ihmisen vaikutukselta tai ihaillaan harvinaisena spektaakkelina.

Halso valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1992. Hänen teoksiaan on esitelty laajasti Suomessa ja ulkomailla 1990-luvun alusta lähtien.

GALLERIAT I & II
Petri Juntunen: Gravitas

Petri Juntunen: The Ship Called Night

Petri Juntunen: Abandoment of Being

"Ristiriita aiheuttaa kauhua. Tätä elämisen ja kuoleman vääjäämättömyyden välistä konfliktia pyritään hallitsemaan tukeutumalla esimerkiksi kulttuurisiin rakenteisiin ja järjestelmiin, joilla pyritään rakentamaan elämälle merkitystä ja arvoa. Laajemmassa mittakaavassa yhteisöt rakentavat symboleja: lakeja, traditioita ja uskomusjärjestelmiä, joilla pyritään selittämään elämän merkitystä ja tarkoitusta."

Gravitas tutkii kuolevaisuuttaan pohtivaa yksilöä; miten tarkastella olemassaoloaan, kun samanaikaisesti näkee alun ja vaistoaa väistämättömän lopun. Teokset muodostavat tiloja tilojen sisällä, paikkoja, joissa ihmisyyden rippeet tulevat julki hylkyjen, raunoiden ja poissaolon muodossa. Kuvia, joissa aika on tehty näkyväksi, paikat toimivat muistojen arkistoina ja todellisuus on rakennettu uudelleen.

Petri Juntusen teokset on kuvattu viiden vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa. Kuvia teossarjasta on ollut esillä eurooppalaisissa gallerioissa ja museoissa. Kustantamo Hatje Vantz Verlag on julkaissut Juntusen teoksista monografian At the Heart of it All.

Petri Juntunen työskentelee ja asuu Helsingissä. Juntunen on opiskellut valokuvausta sekä elokuvausta Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Töissään Juntunen käsittelee yhteisön muistia, alitajunnan muodostamia rakenteita sekä näiden ilmentymiä yhteiskunnassa. Perinteisen valokuvan lisäksi Juntunen käyttää töissään usein vaihtoehtoisia kuvantamis- sekä esittämistapoja, kuten 3D -skannausta, fotogrammetriaa, laserkaiverrusta sekä projektioita.

Viisi galleriaa

Mikkelin valokuvakeskuksella on viisi, hienoa taidegalleriatilaa: Sali, Aulagalleria, Galleria I, Galleria II ja Galleria III, joissa järjestetään vaihtuvia ja korkeatasoisia valokuvanäyttelyitä. Keskuksen Aulassa on lisäksi yleisö- ja tietopalvelu, pieni käsikirjasto, sekä keskuksen julkaisujen kirjapuoti.

Mikkelin valokuvakeskuksella voit katsella rauhassa näyttelyitä, istahtaa tutustumaan käsikirjaston kirjoihimme tai kysyä neuvoa ja tietoja asiantuntevalta henkilöstökunnalta.

Mikkelin valokuvakeskus järjestää näyttelyitä, koulutusta, tekee korkeatasoisia julkaisuja, sekä valokuvaan, taiteeseen ja kuvalliseen viestintään liittyvää kehittämis- ja tutkimustoimintaa ympäri vuoden.

Keskus toimii valokuvataiteen sekä visuaalisen kulttuurin asiantuntijana niin Itä-Suomessa kuin myös valtakunnallisesti. Vuonna 1989 perustettu keskus on toiminut jo yli 30 vuotta. Mikkelin valokuvakeskus on Suomen Museoliiton jäsen.