MONIPUOLINEN NÄYTTELYKOHDE JA TAIDEKESKUS

Mikkelin valokuvakeskus on monipuolinen näyttelykohde ja taidekeskus, joka sijaitsee kauniissa suojelurakennuksessa Mikkelin yliopistokampuksella, lyhyen kävelymatkan päässä torilta.

Mikkelin valokuvakeskus
Puistokatu 3, 50100 Mikkeli

ti–pe klo 12–17
la klo 10–15

Puh. 045 1494866
info [at] mikkelinvalokuvakeskus.fi

NÄYTTELYT MARRASKUUSSA

SALI
Häiriköt-päämaja esittää
PIILOÖLJY

Piiloöljy-trilogia muodostuu Jari Tammisen tuottamista vastamainoksista, jotka hyödyntävät mainosten muotokieltä kommentoidessaan riippuvuuttamme öljystä. Vaikka emme öljyä juuri koskaan omin silmin näe, on sitä kaikessa ja kaikkialla: Vaatteemme on tehty öljystä tai öljyn voimin. Ruokamme tuotetaan öljyn avulla ja sivelemme päivittäin öljyä sisältäviä kosmetiikkatuotteita ihollemme. Olemme oppineet tunnistamaan piilorasvan ruoasta, mutta seuraavaksi meidän tulisi oppia tunnistamaan piiloöljy ympärillämme. Sitä löytyy näyttelyn polyesterikankaalle tulostetuista teoksistakin.


Jari Tamminen (s. 1976, Helsinki) on Voima-lehden toimittaja ja vastamainoksiin erikoistuneen Häiriköt-päämajan perustaja. Hän on kuulunut pian 20 vuoden ajan Voiman vastamainostyöryhmään ja ideoinut ja käsikirjoittanut kymmeniä vastamainoksia. Vastamainosten kautta Tamminen on piirtänyt kuvaa yhteiskunnasta ja tehnyt sen näkymättömiä rakenteita näkyviksi. Tamminen on sekä kuratoinut, että toteuttanut lukuisia taidenäyttelyitä. Hänen kirjansa Nauti tyhjyydestä – Ja muita vastamainoksia ilmestyi lokakuussa 2019.

GALLERIA I
Timo Setälä
VIRON VESITORNIKERROSTALOT
VEETORN-ELAMUD EESTIS

Viron vesitornikerrostalot -projekti käynnistyi kun edesmennyt ystäväni Otso Kantokorpi soitti vuonna 2017 ja kysyi lähtisinkö tekemään kirjaa Viron vesitornikerrostaloista. Seuraavana kesänä teimme Otson kanssa kaksi kuvausmatkaa Viroon. Minulle oli alusta asti selvää, etten suhtaudu asiaan kuten normaaliin arkkitehtuurikuvaukseen. Halusin kuvata rakennukset Aleksandr Rodtsenkon hengessä, tuoda esille niiden metafyysisen olemuksen. Otso ehti kuolla ennen kirjan valmistumista, joten kirjoittaminen jäi minun tehtäväkseni. Tämä näyttely syntyi osana kirjaprojektia. Kiitokset Koneen säätiölle.


Timo Setälä (s. 1958 Helsinki) on valokuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Hän on vuodesta 1982 alkaen pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin. Setälää kiinnostaa kuvassa ennenkaikkea esteettiset seikat: valokuva on kuin maalaus – se toimii, jos on toimiakseen.

GALLERIA II
Dile Kolanen
MATKA, ETÄISYYS, KOHTAAMINEN

Asuin kolmekymmentä vuotta sitten Yhdysvaltain Kaliforniassa haaveillen silloisen bändini The Nights Of Iguanan maailmanvalloituksesta. Palasin marraskuussa 2018 ensimmäistä kertaa vanhalle kotialueelleni. Kuvat on matkaltani Kaliforniasta Arizonan kautta New Mexicoon ja Coloradoon. Tarkoitus oli tavoittaa tunnelmia kolmenkymmenen vuoden takaa ja kirjoittaa niistä. En kirjoittanut riviäkään. Pysähdyin. Otin valokuvia. Näyttelyni koostuu hetkistä, muistikuvista, kohtaamisista ja etäisyyksistä – sellaisina kuin koen ne nyt.

Dile Kolanen (s. 1961, Helsinki) on muusikko ja itseoppinut valokuvaaja. Valokuvaamisen maailmaan hän tutustui valokuvaajaisänsä Alvar Kolasen kautta hyvin nuoresta pitäen, toimien isänsä apuna sekä kuvauksissa että pimiössä. Kolanen on järjestänyt yhdessä sisarustensa kanssa 16 valokuvanäyttelyä isän kuvista. Matka, etäisyys, kohtaaminen on Dile Kolasen ensimmäinen yksityisnäyttely.

AULAGALLERIA
Leo Montosen historiallisia valokuvia
VESKANSAN TARINA -KOKOELMA


Leo Montosen (1905–1968) kuvien kautta voimme tehdä löytöretken menneisyyteen ja kulttuuriperintöömme.

Elämme maassa, jonka yksi tärkeimpiä rikkauksia on Järvi-Suomi, sen ainutlaatuinen vesistö ja maiseman kauneus. Montonen kuvasi Puumalassa, Saimaan saaristossa, keskellä Järvi-Suomea.

Aulagalleriassa on esillä osa Veskansan tarina -kokoelmasta, joka kertoo hienoin valokuvin 1920- ja 1930-lukujen saaristolaiselämästä, ihmisistä ja ympäristöstä.

Leo Montosen lasinegatiivit löydettiin syksyllä 2018, viisikymmentä vuotta kuvaajan kuoleman jälkeen. Negatiivit on digitoitu ja vedostettu Mikkelin valokuvakeskuksella.

GALLERIA III
MIKKELIN VALOKUVAKESKUS 30 VUOTTA

Mikkelin valokuvakeskus järjestää näyttelyitä, koulutusta, tekee korkeatasoisia julkaisuja, sekä valokuvaan, taiteeseen ja kuvalliseen viestintään liittyvää kehittämis- ja tutkimustoimintaa ympäri vuoden.

Keskus toimii valokuvataiteen sekä visuaalisen kulttuurin asiantuntijana Itä-Suomessa ja valtakunnallisesti. Vuonna 1989 perustettu keskus on yksi pisimpään toimineista valokuvakeskuksista.

Keskus on elämyksellinen kulttuurimatkailukohde, joka palvelee yleisöä, taiteilijoita, oppilaitoksia ja kaikkia kulttuurista ja taiteista kiinnostuneita.Galleria III:ssa on esillä valokuvia ja video keskuksen historiasta.

VIISI GALLERIAA

Mikkelin valokuvakeskuksella on viisi, hienoa taidegalleriatilaa: Sali, Aulagalleria, Galleria I, Galleria II ja Galleria III, joissa järjestetään vaihtuvia ja korkeatasoisia valokuvanäyttelyitä. Keskuksen Aulassa on lisäksi yleisö- ja tietopalvelu, pieni käsikirjasto, sekä keskuksen julkaisujen kirjapuoti. Mikkelin valokuvakeskuksella voit katsella rauhassa näyttelyitä, istahtaa tutustumaan käsikirjaston kirjoihimme tai kysyä neuvoa ja tietoja asiantuntevalta henkilöstöltä.