MEDIALEIRI NUORILLE – Primitiivisestä digitaaliseen
Koulujen hiihtolomalla 27.2.–3.3.2023

Medialeirin nuoret Luca Tanriverdi, Kauri Tuononen, Ville Maanselkä ja Arttu Laine tekivät yhdestä galleriahuoneesta camera obscuran eli pimeän huoneen.

Camera obscuran toimintaperiaate.

Ajankohta: ma–pe 27.2.–3.3.2023, päivittäin klo 10–16. Leiri on päiväleiri, joka toteutetaan koulujen hiihtolomalla.


Kohderyhmä: Vuosina 2007–2012 syntyneet nuoret.

Leiripaikka: Mikkelin valokuvakeskus / Koulutustilat ja Digipaja, Puistokatu 3, 50100 Mikkeli.

Sisältö: Mediakasvatukseen perustuvalla leirillä rakennetaan perinteinen camera obscura eli neulanreikäkamera. Tutustutaan digitaalisen järjestelmäkameran toimintaan ja asennetaan muutamaan kameraan runkotulpat, joissa on neulanreikä.

Vaihdetaan neulanreikien tilalle objektiivit ja perehdytään manuaalisen valokuvauksen perusteisiin (valokuvauksen alkeet pähkinänkuoressa – aukko, suljinaika ja ISO-arvo).

Kuvataan, käsitellään ja vedostetaan valokuvia sekä perehdytään lyhyesti myös valokuvauksen historiaan rennossa ja mukavassa ilmapiirissä.

Leirin aikana valmistetaan näyttely, joka laitetaan esille Galleria kakkoseen.

Leirin osallistujien käytössä on valokuvakeskuksen ammattitason välineistöä, kuten useita järjestelmäkameroita, tietokoneita, studiosalamalaitteita, kuumavalaisimia ja suurkuvatulostin. Osallistujaa pyydetään tuomaan mukanaan oma, henkilökohtainen kännykkä ja kamera.

Osallistujamäärä: Max. 8 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Leirin järjestäjä: Mikkelin valokuvakeskus ry

Ohjaajat: taiteen maisteri, valokuvataiteilija Olli Savio (OS) ja artenomi valokuvaaja, valokuvauksen lehtori Pasi Räsämäki (PR)PÄIVIEN SISÄLTÖ LYHYESTI

ma 27.2. klo 10–16
Rakennetaan perinteinen camera obscura eli neulanreikäkamera. Kuvataan sisätiloissa jalustalla ja pitkällä valotusajalla. Tutustutaan digitaalisen järjestelmäkameran toimintaan ja asennetaan muutamaan kameraan runkotulpat, joissa on neulanreikä. PR

ti 28.2. klo 10–16
Tutkitaan, miten studiosalamalaite toimii ja harjoitellaan omien kameroiden käyttöä studiossa henkilökuvaukseen. PR

ke 1.3. klo 10–16
Aamupäivän aluksi lyhyt Valokuvauksen historia -luento projisoitavin diakuvin vanhalla Carousel-projektorilla. Pohditaan yhdessä millaisia kuvia työpajan osallistujilla on ja miten niistä suunnitellaan, tulostetaan ja ripustetaan valokuvanäyttely. OS

to 2.3. klo 10–16
Aamupäivän aluksi lyhyt Valokuvauksen historia 2 -luento projisoitavin diakuvin. Kuvaamista, kuvien käsittelyä ja vedostamista. OS

pe 3.3. klo 10–16
Näyttelyn vedostusta, kuvien kehystämistä, näyttelyn ripustaminen ja AVAJAISET. OSNÄYTTELY ON AVOINNA 1.4.2023 ASTI.Leirin osallistumismaksu: 60 euroa, sisältäen ohjauksen ja materiaalit sekä päivittäisen lämpimän lounaan Yliopistokeskuksen ravintolassa ja iltapäivän välipalan.

Ilmoittautuminen: info@mikkelinvalokuvakeskus.fi tai puh. 045 1494866, ti–pe klo 11–17, la klo 11–15.

Näyttely: Leirin aikana tehdään uusi valokuvanäyttely, joka toteutetaan valokuvakeskuksen Digipajassa. Näyttely on esillä 4.3.–1.4.2023 keskuksen aukioloaikoina.

Tukija: Leiriä tukee Itä-Suomen Aluehallintovirasto, Opetus- ja kulttuuritoimi