Leo Montonen, Omakuva, noin 1930.


Veskansan valokuvaaja
Leo Montonen
(1905-1968)

Leo Montonen oli syntynyt vuonna 1905 Puumalan saaristossa, jossa hän asui koko elämänsä ajan. Aluksi synnyinkodissaan Äyrätsalossa, 40-luvulla salmen toisella puolella, Lintusalon Sääskessä.

Perheeseen kuuluivat vanhemmat Abel ja Ida sekä neljä vuotta nuorempi Lenni-veli. Vuonna 1909 syntynyt Lenni avioitui kahdesti ja hänelle siunaantui neljä lasta. Vanhin, vuonna 1935 syntynyt Martti kuoli 2017. Leolla ei ollut perhettä.

Leo Montosella oli elämänsä aikana monta työtä. Kesät kuluivat nuorempana pääasiassa vesillä: Leo toimi pienen ”apupässin" eli pikkuhinaajan kuljettajana, avustaen puutavarayhtiöiden isompia tukkilauttahinaajia. Apupässi puski tukkilauttoja, jotta ne mahtuivat kapeista salmista. Kerrotaan, että Leo olisi asunut veneessään suurimman osan siitä ajasta, jonka Saimaa oli avoinna.

Leo Montonen oli kyläkauppias. Hän piti pientä sekatavarakauppaa kotitalonsa peräkamarissa. Leon Lenni-veljellä oli kauppa Ruokotaipaleessa, josta Leo haki tavaraa omaan putiikkiinsa. Talvisin tavarat kulkivat Leon itse rakentamalla hydrokopterilla. Leolla oli kaupassaan lähinnä vain välttämättömimpiä tarvikkeita kuten suolaa, sokeria, jauhoja ja kahvia. Ajoittain myös silliä. Kun silli oli loppu, oli Leo sanonut:

- Mitä sinä sillillä, kun järvi on täynnä kaloja!

Leo Montonen oli valokuvaaja. Hän kuvasi saaristolaisista muotokuvia, perhekuvia, ryhmäkuvia, kaverikuvia, luokkakuvia, hääkuvia, hautajaiskuvia. Mutta hän kuvasi myös aikalaisiaan töidensä ääressä: miehiä metsätöissä tai veistämässä egyptinparruja tai tekemässä uittonippuja, perheitä heinätöissä, lapsia leikkaamassa viljaa tai leikkimässä hiekkalaatikolla. Leo kuvasi myös taloja ja kartanoita, kyliä, vesimaisemia. Välillä kamera tallensi käkkärämännyn, pyyntilangan tai erikoisen juureksen tai myrskyn roiskeiden jäätämän kalliorannan.

Oma lukunsa ovat Leon omakuvat, joita on useita kymmeniä. Omakuvissaan Leo joko poseeraa yksin, koiransa tai ystäviensä kanssa, juoksee tai hiihtää. Välillä on kamera ollut mukana halkometsässä tai egyptinparrujen veistopaikalla. Toisissa kuvissa näkyy naru tai lanka, jolla Leo on kameransa laukaissut. Välillä laukaisin näyttäisi kätkeytyneen Leon oikean kämmenen suojaan. Olisiko kuminen pallo, josta kumiletku kameraan?

Leo Montosen omakuvissa on useita otoksia, joissa Leo tekee erilaisia puhdetöitä, kuten höylää lautaa tai pujottelee tuohivirsuja. Ollut siis kätevä käsistään. Mutta kätevyyttä Leo on tarvinnut valokuvaamisessaankin, jossa on ollut pakko olla perillä sekä fysiikan että kemian lainalaisuuksista.

Montosen kuvista suurin osa on 10x15-senttisiä lasilevyjä, mutta on myös pieni määrä 6x9- ja 9x12-senttisiä laseja sekä 52 paperinegatiivia. Negatiivit ovat lähes poikkeuksetta ortokromaattisia eli siniherkkiä, joka tarkoittaa ensinnäkin sitä, että materiaali on ollut erittäin hidasta kuvattavaa. Onkin todella hämmentävää, että Leo on onnistunut vangitsemaan juoksevia, heittäviä ja hyppääviä nuorukaisia. Oletan, että Leolla on ollut käytössään erikoiskemikaaleja, joilla hitaan filmin ominaisuuksia on voinut olennaisesti parantaa.

Valokuvilla on ollut Leo Montoselle merkitystä oman identiteetin tutkiskelussa ja luomisessa. Valokuvaus oli hänelle sivuelinkeino, mutta myös keino ilmaista itseään, hahmottaa elämänpiiriänsä sekä toteuttaa luontaista kiinnostustaan tekniikkaan – olihan hän valmistanut Äyrätsalon puolella olleeseen synnyinkotiinsa jo 1940-luvulla tuulivoimalan, jolla tuotti omaa sähköä valaistusta sekä radiota varten. Tuulivoimala siirtyi lahden toiselle puolelle Sääskeen, jossa Montoset sittemmin asuivat. Voidaan puhua siis myös keksijäluonteesta, joka on ollut ominaista monille kyläkuvaajille. Ja kyläkuvaajiahan on Suomessa ollut noin 5.000, mutta useimmat ovat tyytyneet kuvaamaan vain tilauksesta eli pääasiassa muotokuvia ja tapahtumia. Tässä suhteessa Leo Montosen tuotanto hakee todellakin vertaistaan.

- Montosille tuli kaikki mahdolliset tekniikan alan julkaisut, totesi naapurissa asunut Hilpi Summanen (s. 1939).

Olen järjestänyt yhteistyössä Puumalan kansalaisopiston kanssa jo kaksi tunnistustilaisuutta, joissa molemmissa on ollut lähes 20 innokasta tunnistajaa. Heistä noin puolet on aikanaan tuntenut Leon, eli tarjolla on yhä ensikäden tietoa. Jatkan heidän haastattelemistaan.

Leo Montosen valokuvaaminen hiipui ilmeisesti jo 40-luvun alussa, sodan aikana. Hilpi Summanen on sitä mieltä, että vaikka asuivat naapureina, ei Leo ottanut hänestä koskaan yhtään kuvaa. Olisiko ollut niin, että kameroiden yleistyminen vei häneltä sivuelinkeinon? Osasyynä saattoi myös olla Leon terveydentilan heikkeneminen. Hän oli sairastunut tuberkuloosiin, joka vei häneltä ensin toisen keuhkon ja lopulta hengen: Leo Montonen kuoli vuonna 1968 Joutsenossa Tiuruniemen keuhkoparantalossa.

Leo Montosen kuvallinen jäämistö sisältää noin tuhat valokuvaa, joista suurin osa on isokokoisia lasinegatiiveja. Niiden tekninen laatu on erittäin korkea: virhevalotuksia ei juurikaan ole. Eikä ole ”kakkosruutujakaan”: Leon ei tarvinnut varmistella. Tai sitten hän on tuhonnut epäonnistuneet otokset. Olen nähnyt myös joitakin kymmeniä vedoksia, joita Leo on tehnyt naapureilleen, mutta näkemistäni kuvista en ole läheskään kaikista nähnyt negatiivia. Voi olla, että jostakin saattaa vielä löytyä lisää montosia.

Henkilöiden asettelu kuviin sekä heidän käytöksensä osoittaa, että Leo Montosella on ollut poikkeuksellista taitoa ohjata kuvattaviaan, jolloin nämä esiintyvät kuvissa parhaimmillaan. Leo oli selvästi ihmistuntija. Ja Leo oli taiteilija.

Leo Montosen perikunta eli kolme Lenni-veljen lasta on luovuttanut setänsä kuvien kaikki tekijänoikeudet Mikkelin valokuvataide ry:lle. Sopimus koskee myös kaikkia niitä negatiiveja, jotka mahdollisesti vielä löytyvät muista kokoelmista. Valokuvakeskus sai elokuussa 2018 pärekorillisen lasinegatiiveja mikkeliläiseltä Jorma Höltältä, joka oli vuonna 2010 ostanut omakotitalon Montosilta Mikkelin Lähemäellä. Lenni Montonen oli muuttanut lapsineen Mikkeliin 50-luvun lopulla. Hölttä löysi talonsa vintistä kuvat, jotka toimitti Mikkelin valokuvakeskukselle.

Mikkelin valokuvakeskus järjestää Leo Montosen kuvista kesänäyttelyn Veskansan tarina Leo Montosen valokuvin, joka on avoinna 23.5.-17.8.2019.

Samassa yhteydessä julkaistaan kirja, jonka toimittavat TaM Olli Jaatinen ja FT Päivi-Maria Jaatinen.

Leo Montosen kuvien löytyminen täydestä tuntemattomuudesta lähes sata vuotta kuvien ottamisen jälkeen tuntuu aivan uskomattomalta. Oli onni onnettomuudessa, etteivät montoset päätyneet kaatopaikalle: Jorma Hölttä tuli valokuvakeskukselle katsomaan vanhaa, Historiallinen Mikkeli -kokoelmassa olevaa kuvaa, joss hän keikkuu Grahnin työläisten "Kasarmin" edessä Tuppuralassa 50-luvulla. Hölttä ei ollut aiemmin käynyt keskuksella, mutta oli tullut tänne ystävänsä Sami Särkän vinkin perusteella katsomaan itseään vanhasta valokuvasta. Lähtiessään Hölttä kysyi, mitä hänen pitäisi tehdä, kun oli juuri löytänyt pärekorillisen vanhoja lasinegatiiveja talonsa vintistä.

Jorma ehdotti:

- Jospa minä tuon ne tänne sinulle.

- Joo, tee niin.

TaM Olli Jaatinen


Puumalan kirkonkylä nähtynä Kitulanniemeltä (myös: Kotiniemi), Puumalansalmen yli kuvattuna. Nykyään paikalla on Saimaan silta (myös: Puumalansalmen silta). Kuva: Leo Montonen.

Valokuvaaja Leo Montosen (1905–1968) synnyintalo Puumalan saariston Äyrätsalon saaressa. Vastarannalla on Lintusalon saari, jossa aivan vasemmassa reunassa Sääsken talo, johon Montonen muutti 1940-luvulla. Kuva on varmaankin 1930-luvulta, jolloin Montosella ei vielä ollut tuuligeneraattoria, jollaisen hän rakensi Äyrätsaloon 1940-luvun alussa. Tuulivoimala siirtyi Montosen mukana Sääskeen. Kuva: Leo Montonen.

Puumalan Lintusalon saareen saatin tie, siltoja ja lossit vasta vuonna 1975. Vene oli siis kesällä ainoa kulkuyhteys. Keskellä istuu Ida Keijonen, Leo montosen nuoruudenrakastettu. Kuva: Leo Montonen.

Omakuva Idan kanssa. Leon vasemmassa kädessä on kameran laukaisin. Kuva: Leo Montonen.

Nämä kauralyhteitä tehneet pojat on kuvattu noin 1930, jolloin säännöllistä koulutoimintaa ei vielä ollut. Oli kiertokoulu, joka kesti pari viikkoa. Lapset osallistuivat talojen töihin kykyjensä mukaan. Kuva: Leo Montonen.

Tässäpä tärkeimmät. Kuva: Leo Montonen.

Syy ja seuraus. Pieni poika seisoo penkillä, jollaista on käytetty lapsenvahtina: pienokainen mahtuu juuri ja juuri penkin aukkoon, muttei pääse siitä pois. Pitkät ajat heikosti kehittyneiden vauvanjalkojen varassa ovat usein aiheuttaneet lapsille väärät sääret. Penkki on saattanut kuitenkin myös usein pelastaa lapsen hukkumiselta: moni lapsi on päässyt yksin järven rantaan vanhempien silmälläpidolta ja hukkunut. Lintusalossa sanotaankin, että "joka kevät ja syksy niitä hukkui". Kuva: Leo Montonen.

Tytön kädessä on vuoden 1927 almanakka. Kuva: Leo Montonen.

Suomesta vietiin käsinveistettyjä egyptinparruja Egyptiin Assuanin patotyömaan toiselle laajennustyömalle (1929–1933). Parrut olivat pituudeltaan 10–18 jalkaa. Tavallinen työmies veisti piilukirveellä päivässä 20–30 parrua, nopsa teki 40–50. Suomessa veistetyt parrut olivat Egyptissä halutumpia kuin sahatut tukit, jotka vettyivät nopeammin. Egyptinparrun yksi ominaisuus oli se, että se kapeni toiseen päähän. Niitä käytettiin myös kaivoksissa. Kapeneva parru toimi hyvin kaivostukena: poikkipuu sidottiiin pystyparruun köydellä, joka kiristyi, kun liitokseen kohdistui painoa. Kuvassa vasemmalla Leo Montonen, jolla on käsissään kameran kaukolaukaisin. Kyseessä siis omakuva. Oikeassa reunassa Taavetti Summanen. Kuva on noin vuodelta 1930.

Lenni Montonen oli liehtaaja eli vesitaksin kuljettaja. Tärkeä henkilö, joka kuljetti saariston väkeä sekä heidän tavaroitaan. Kuva: Leo Montonen.

Hääseurue todennäköisesti Lintusalon Sääskessä, Montosten laiturissa. Lintusalossa oli yleistä, että häät pidettiin kotona: oli helpompi kuljettaa pappi saareen kuin koko seurue kirkolle. Kuva: Leo Montonen.

Vauraus Saimaan saaristossa on ollut suhteellinen käsite. Vaatekertoja ei ole ollut liikoja, mutta tyylistä ovat olleet tietoisia. Nämä neitoset on kuvattu varmaankin 30-luvulla. Kuva: Leo Montonen.

Ihmisiä syviyössä. Leo Montonen kuvassa keskellä. Ajankohta lienee 1920-luvun puoliväli, koska Leo näyttää kuvassa noin 20-vuotiaalta. Kuva: Leo Montonen.

Hilda Kaukinen os. Kiljunen lapsineen Lapinsalmessa. Vasemmalla Meeri ja Liisa, sylissä Arvi, oikealla Maire. Kuvausvuosi on 1927 tai 1928, koska äitinsä sylissä istuva Arvi oli syntynyt vuonna 1926. Näin ollen Leo Montonen olisi kuvaa ottaessaan ollut 22- tai 23-vuotias. Kuva: Leo Montonen.

Nuorisomuotia varmaankin 1930-luvulta. Kuva: Leo Montonen.

Erikoinen juures on päätynyt Leon kameran eteen. Kuva: Leo Montonen.

Leo Montonen Ruokotaipaleessa veljensä Lenni Montosen kyläkaupan edustalla noin vuonna 1960. Hydrokopteri oli Leon omaa valmistetta. Kuva: Lenni Montonen/Montosen suvun kotialbumi.

Mikkeliläinen Jorma Hölttä toi Mikkelin valokuvakeskukselle pärekorillisen vanhoja lasinegatiiveja, jotka paljastuivat Puumalan saaristossa eläneen Leo Montosen otoksiksi. Tämä pärekori oli toiminut Lenni Montosen kalakorina, jolla hänellä oli ollut tapana viedä kaloja myyntiin. Kuva: Olli Jaatinen 10.8.2018.