Veskansan valokuvaaja
Leo Montonen
(1905-1968)

Mikkelin valokuvakeskuksen valokuvaan ja kulttuuriperintöön liittyvä toiminta on vuonna 2019 keskittynyt puumalalaisen Leo Montosen (1905-1968) historiallisen tuotannon tutkimiseen, digitointiin ja julkituomiseen. Työtä on tehnyt TaM Olli Jaatinen Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahalla ja FT Päivi-Maria Jaatinen Mikkelin valokuvakeskuksen puolelta. Näyttelyn valmistusta ja toimitustyötä on tukenut myös Puumalan kunta ja Aveka Oy.

Leo Montonen syntyi vuonna 1905 Puumalan saaristossa, jossa hän asui koko elämänsä ajan. Montonen aloitti valokuvaamisen omien sanojensa mukaan 18-vuotiaana, vuonna 1923.

Mikkelin valokuvakeskus järjestää kesänäyttelyn Veskansan tarina Leo Montosen valokuvin. Näyttelyn kautta voi saada kuvan Saimaan saariston elämänmenosta 1920- ja 1930-luvuilla. Kesänäyttely Mikkelin valokuvakeskuksella on avoinna yleisölle 23.5.-17.8.2019.

Leo Montosen kuvallinen jäämistö sisältää noin tuhat valokuvaa, joista suurin osa on isokokoisia lasinegatiiveja. Niiden tekninen laatu on erittäin korkea: virhevalotuksia ei juurikaan ole.

Leo Montosella oli elämänsä aikana monta työtä. Montonen oli valokuvaaja. Hän kuvasi saaristolaisista muotokuvia, perhekuvia, ryhmäkuvia, kaverikuvia, luokkakuvia, hääkuvia, hautajaiskuvia. Mutta hän kuvasi myös aikalaisiaan töidensä ääressä: miehiä metsätöissä tai veistämässä egyptinparruja tai tekemässä uittonippuja, perheitä heinätöissä, lapsia leikkaamassa viljaa tai leikkimässä hiekkalaatikolla. Leo kuvasi myös taloja ja kartanoita, kyliä, vesimaisemia. Välillä kamera tallensi käkkärämännyn, pyyntilangan tai erikoisen juureksen tai myrskyn roiskeiden jäätämän kalliorannan.

Oma lukunsa ovat Leon omakuvat. Omakuvissaan Leo joko poseeraa yksin, koiransa tai ystäviensä kanssa, juoksee tai hiihtää. Välillä on kamera ollut mukana halkometsässä tai parrujen veistopaikalla. Toisissa kuvissa näkyy naru tai lanka, jolla Leo on kameransa laukaissut. Välillä laukaisin näyttäisi kätkeytyneen Leon oikean kämmenen suojaan.

Valokuvilla on ollut Leo Montoselle merkitystä oman identiteetin tutkiskelussa ja luomisessa. Valokuvaus oli hänelle kesäisin elinkeino, mutta myös keino ilmaista itseään, hahmottaa elämänpiiriänsä sekä toteuttaa luontaista kiinnostustaan tekniikkaan.

Kesät kuluivat myös vesillä tukkitöissä: Leo toimi pienen ”apupässin" eli pikkuhinaajan kuljettajana, avustaen puutavarayhtiöiden isompia tukkilauttahinaajia. Apupässi puski tukkilauttoja, jotta ne mahtuivat kapeista salmista. Leo Montonen oli kyläkauppias. Hän piti pientä sekatavarakauppaa kotitalonsa peräkamarissa. Leon Lenni-veljellä oli kauppa Ruokotaipaleessa, josta Leo haki tavaraa omaan putiikkiinsa. Talvisin tavarat kulkivat Leon itse rakentamalla hydrokopterilla.

Leo Montosen perikunta eli kolme Montosen Lenni-veljen lasta on luovuttanut setänsä kuvien tekijänoikeudet Mikkelin valokuvataide ry:lle. Sopimus koskee myös niitä negatiiveja, jotka mahdollisesti vielä löytyvät muista kokoelmista. Valokuvakeskus sai elokuussa 2018 pärekorillisen lasinegatiiveja mikkeliläiseltä Jorma Höltältä, joka oli vuonna 2010 ostanut omakotitalon Montosilta Mikkelin Lähemäellä. Hölttä löysi talonsa vintistä kuvat, jotka toimitti Mikkelin valokuvakeskukselle.

Leo Montosen kuvien löytyminen täydestä tuntemattomuudesta lähes sata vuotta kuvien ottamisen jälkeen tuntuu aivan uskomattomalta. Oli onni onnettomuudessa, etteivät montoset päätyneet kaatopaikalle, vaan tulevat nyt yleisön nähtäville, viisikymmentä vuotta tekijän kuoleman jälkeen.

Leo Montonen: Omakuva