Näyttelyaikojen haku

Ilkka Halson näyttely Salissa 2020.

Monipuolisia ja korkeatasoisia taidenäyttelyitä

Taiteilija- ja tutkijavetoinen Mikkelin valokuvakeskus on valokuvataiteeseen erikoistunut, monipuolinen taidekeskus ja museo, joka järjestää korkeatasoisia visuaalisten taiteiden näyttelyitä. Ammattitaitoinen ja pitkän kokemuksen omaava henkilökunta toimii taiteilijoiden apuna näyttelytoiminnan joka vaiheessa. Keskuksen henkilökunta kuuluu myös Suomen Taiteilijaseuran Valokuvataiteilijoiden liittoon. Profiilimme hienona näyttelykohteena on valtakunnallinen. Mikkelin valokuvakeskus on Suomen Museoliiton jäsen.

Mikkelin valokuvakeskuksella on vakiintunut, paikallinen yleisökunta. Keskuksella vierailee myös paljon matkailijoita, opiskelija- ja koululaisryhmiä, taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneita harrastajia ja taiteilijoita.

Kauniissa näyttelytiloissa voi esitellä monipuolisesti valokuvia, installaatioita sekä mediataide- ja videoteoksia. Olemme kiinnostuneita myös kuvallista viestintää, graafista suunnittelua, eri visuaalisen taiteen muotoja, videoteoksia ja valokuvaa yhdistävistä näyttelyistä. Yksityisnäyttelyiden lisäksi otamme mielellämme vastaan myös taiteilijaryhmien hakemuksia.

Näyttelyaikojen seuraava haku, vuodelle 2022, toteutetaan elokuussa 2021.

Näyttelytilat

Mikkelin valokuvakeskus sijaitsee Mikkelin yliopistokampuksella, lyhyen kävelymatkan päässä Mikkelin torilta. Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä, huolellisesti restauroidussa suojelurakennuksessa on kauniit näyttelytilat. Mikkelin valokuvakeskus sopii sekä yksityisnäyttelyille että ryhmä- tai yhteisnäyttelyille. Keskuksen Digipajassa voi myös vedostaa korkeatasoisia näyttelyteoksia henkilökunnan opastamana.

Vaihtuville näyttelyille tiloja on neljä: Sali (58 m2), Galleria I (20 m2), Galleria II (19m2) ja Aulagalleria ( seinä: 20 m2).
Näyttelytiloja voi hakea yhdessä (esim. Galleria I ja II) tai erikseen (esim. Sali).
Keskuksen omien tuotantojen ja valokuvakokoelmien käytössä on lisäksi Galleria III (19 m2).

Keskuksen galleriatilat on suunniteltu ja toteutettu ottaen huomioon taiteilijoiden tarpeet. Tilat ovat korkeat ja avarat. Gallerioiden näyttelyvalaistus on uusittu vuonna 2018, jolloin näyttelyiden valaistus on yhdenmukaisettu teoksille optimaaliseksi (värilämpötila 4.000°K). Galleriatiloihin saa lisäksi paljon luonnonvaloa tai ne voidaan pimentää (Aulagalleriaa lukuun ottamatta), kulloisenkin näyttelyn tarpeiden mukaan.

Galleriatilojen seinät on suunniteltu erityisesti taidenäyttelykäyttöön, mahdollistaen näyttelyiden toteuttamisen taiteilijan haluamalla tavalla. Keskus on saanut erittäin hyvää palautetta taiteilija-asiakkailta.

Hakuasiakirjat

Seuraava hakuaika on 16.8.–5.9.2021.


Näyttelyaikojen hakemusten tulee olla lähetetty sähköpostilla.

Hakemus lähetetään osoitteeseen: info [at] mikkelinvalokuvakeskus.fi

Mitä hakemuksessa tulee olla:

  • Vapaamuotoinen, kirjallinen hakemus sähköpostilla, jossa ovat yhteystiedot, näyttelysuunnitelma, mitä tiloja haet ja mihin aikaan (yksi A4, pdf)
  • Ansioluettelo (pdf)
  • Vähintään 2–3 valokuvaa liitteenä

Valokuvat teoksista taitettuna A4 pdf-sivuiksi tai yhden jpg-kuvan maksimikoko 2 Mb.

On tärkeää, että ilmoitat näyttelysuunnitelmassa näyttelysi teeman eli aiheen tai aiheet, mitä tiloja haet näyttelyäsi varten ja mihin ajankohtaan. Muista identifioida kaikki sähköisesti lähettämäsi liitemateriaali siten, että tiedoston nimestä käy ilmi sinun nimesi esim. sukunimi-etunimi-näyttelyhakemus 2021; sukunimi-etunimi-ansioluettelo; sukunimi-etunimi-kuvan nimi tai liitedokumentin nimi.

Keskuksen henkilökunta lähettää paluuviestin vastaanotetusta hakemuksesta ennen hakuajan päättymistä. Jos et saa paluuviestiä, ota yhteyttä puh. 045-1494866.

Hakijoiden toive näyttelyajasta pyritään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin. Mikäli jokin aika ei ehdottomasti sovi, pyydämme mainitsemaan sen hakemuksessa.

Mikkelin valokuvakeskuksen hallitus käsittelee hakemukset syyskuun alkupuolella ja ilmoittaa näyttelyvalinnoista taiteilijoille mahdollisimman pian.
Näyttelyitä kuratoidessa kiinnitämme huomiota taiteelliseen laatuun, tekijöiden ammatillisuuteen ja näyttelyn teemaan.

Näyttelyajat vuodelle 2022

Näyttelyajan kesto: 6–8 viikkoa (sisältää pystytysajan 2 pv sekä purkamisajan 1,5 pv: la–su)
Taiteilijatapaaminen: keskiviikkoisin klo 17
Avajaiset: keskiviikkoisin klo 18–20
Näyttelyn purku:
Näyttelyn päätyttyä samana lauantaina klo 15–21, ja/tai seuraavana päivänä, su klo 10–16
Näyttelyn pystytys:
Ennen näyttelyaikaa ja avajaisia, avajaisviikolla 1–3 pv, ma–ti klo 9–20 ja ke klo 9–16. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Talvi 13.1.–5.3.2022
Sali, Aulagalleria, Galleriat I ja II: haettavissa
Kevät 17.3.–7.5.2022
Sali, Aulagalleria, Galleriat I ja II: varattu
Kesä 1.6.–20.8.2022
Varattu: Kesänäyttely 2022
Syksy 1.9.–15.10.2022
Sali ja Aulagalleria: haettavissa
Galleria I: varattu
Galleria II: varattu
Alkutalvi 3.11.–10.12.2022
Sali, Aulagalleria, Galleriat I ja II: haettavissa


Näyttelyaikaan sisältyvät seuraavat Mikkelin valokuvakeskuksen palvelut:
yhteinen näyttelytiedote näyttelytiloihin/näyttelyjakso;
yhteinen juliste keskuksen ulkotiloihin ja ständiin/näyttelyjakso;
digitaalinen avajaiskutsu/näyttelyjakso;
avustaminen näyttelyn ripustuksessa;
tiedotteen laadinta ja lähettäminen sähköisesti medialle;
digitaalinen markkinointi keskuksen uutiskirjeessä;
digitaalinen markkinointi keskuksen kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa;
taiteilijatapaamisen ja avajaisten järjestäminen;
näyttelyn valvonta, esittely ja opastukset yleisölle;
perusnäyttelyvakuutus teoksille;
näyttelytilan ylläpito, huolto, siivous;
vartiointi 24/7; ja
avustaminen näyttelyn purkamisessa.

Näyttelymaksu: Näyttelymaksua eli taiteilijalta perittävää tilan vuokraa ei ole.

Taiteilijan itse kustantamaa: Taiteilija huolehtii itse teosten kuljetuskustannuksista, matkakustannuksista, majoituksestaan, avajaistarjoilusta ja teosten vakuuttamisesta kuljetusten ajaksi. Mikäli näyttely sisältää installaatioita, media- tai videotöitä, taiteilija hankkii ja vastaa teostensa edellyttämistä erityisistä, teknisistä laitteista tai tarvittavista rakenteista. Näyttelyistä ei makseta palkkioita tai näyttelykorvauksia. Mikkelin valokuvakeskuksen toimintamallina on taiteilijoiden tasavertaisuus.

Vartiointi ja valvonta: Keskuksen tiloissa on kattava hälytysjärjestelmä ja tilat on vartioitu SEC:n toimesta.
Kulunvalvontajärjestelmä kytketään päälle aina, kun keskuksella ei ole henkilökuntaa.

Näyttelysopimus: Näyttelyistä laaditaan kirjalliset, kahdenväliset näyttelysopimukset näyttelynjärjestäjän ja taiteilijan välillä.

Näyttelytilat

Sali. Ulla-Maija Alasen näyttely kesällä 2018.

Galleria I. Johanna Vuoksenmaan näyttely kesällä 2018.

Galleria II. May-Lis Andersenin näyttely kesällä 2018.

Mikkelin valokuvakeskuksella on viisi galleriatilaa. Taiteilijoiden haettavissa ovat Aulagalleria, Galleria I, Galleria II ja Sali. Galleria III:n tilaa käytetään keskuksen omien kokoelmien ja tuotantojen esittelyyn.