MEDIAKASVATUKSEN KULTTUURIPOLKU

Mediataidot ja kuvallinen viestintä

Mikkelin valokuvakeskuksen Mediakasvatuksen kulttuuripolku järjestetään vuosittain tammikuussa. Kulttuuripolkuun osallistuvat Mikkelin kaupungin perusopetuksen yläkoulujen kaikki kasiluokkalaiset. Vierailevia oppilaita on yhteensä yli 550 ja luokkien mukana seuraavia opettajia yli 30. Vierailun ja työpajan kesto on 1 h. Ohjaajana ja työpajan vetäjänä toimii filosofian tohtori Päivi-Maria Jaatinen, jolla on myös opettajan ja medianomin koulutus.

Mediakasvatuksen kulttuuripolulla nuori oppii lisää median käyttötaitoja, pääpainotuksena kuvallinen viestintä ja valokuvaus. Mediakasvatuksen kulttuuripolku järjestetään yhteistyössä Mikkelin kaupungin sivistystoimen ja kulttuuripalveluiden kanssa. Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden yhteyshenkilönä ja aikatauluista vastaa kulttuurituottaja Susanna Latvala.

Mediakasvatuksen kulttuuripolku on perusopetuksen uuden opetussuunnitelman hengessä monialainen sisällöltään. Se liittyy mediataitojen lisäksi mm. kuvataiteen ja äidinkielen opetussuunnitelmaan sekä sivuaa yhteiskuntaopin sisältöjä. Mikkelin valokuvakeskus on järjestänyt Mediakasvatuksen kulttuuripolun vuodesta 2011 lähtien.

Mediakasvatuksen työpajat ja nuorten yhteinen installaatio

Nykyaikainen kulttuurimme on pitkälti visualisoitunut. Ihmisten valokuvaamiseen on kuitenkin olemassa jo valmiita pelisääntöjä, jotka jokaisen nuoren on hyvä tietää. Käymme luokan kanssa läpi erityisesti henkilöiden valokuvaamiseen ja esittämiseen liittyviä kysymyksiä. Missä voi valokuvata henkilöitä ja missä ei? Mitä valokuvia henkilöstä voi julkaista ja mitä ei? Mitä tarkoittaa henkilön yksityisyyden suoja valokuvaamisessa?

Jokainen luokka työskentelee pienryhmissä ja tekee ohjauksessa annetusta teemasta oman julisteen. Julisteet ripustetaan luokka kerrallaan Mikkelin valokuvakeskuksen Studio II -galleriaan. Yhteinen julistenäyttely syntyy ja kasvaa suureksi installaatioksi luokka ja vierailu kerrallaan. Lopulta, kolmen viikon työskentelyn jälkeen valmiina on hieno, nuorten yhdessä tekemä installaatio, yhteisöllinen tilataideteos. Julisteet jäävät Mikkelin valokuvakeskuksen arkistoon.
Mediakasvatuksen kulttuuripolulle osallistuvat kaikkien Mikkelin yläkoulujen oppilaat: Kalevankankaan koulu, Mikkelin Lyseon koulu, Anttolan yhtenäiskoulu, Urheilupuiston koulu, Rantakylän yhtenäiskoulu, Ristiinan yhtenäiskoulu ja  Haukivuoren yläkoulu.

Värikäs näkymä installatioon 2015.

Valokuvaamisen ohjeisto mukaan

Mikkelin valokuvakeskus on laatinut Suomen lainsäädäntöön perustuvan tiivistetyn ohjeiston henkilöiden valokuvaamisesta ja valokuvan julkaisemisen pääperiaatteista lisätiedon hankkimista varten. Keskus jakaa vierailun lopuksi ohjeiston jokaiselle Kulttuuripolulle osallistuvalle oppilaalle ja opettajalle.

Tiedotteen kouluille Mediakasvatuksen kulttuuripolusta 2016 voi ladata tästä linkistä: