NÄYTTELYTOIMINTA

AUKIOLOAJAT

Näyttelyt ovat avoinna yleisölle ti-pe klo 12-17, lauantaisin klo 10-15.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Näyttelyt eivät ole avoinna arkipyhinä, juhannuksena 21.-24.6., viikoilla 51-52 ja näyttelynvaihtojen aikaan.

Pyydämme asiakkaita huomioimaan, että näyttelyiden purkamiset, vaihdot ja pystytykset saattavat viedä aikaa viikosta kahteen viikkoon.

ESTEETÖN TAIDEKESKUS

Toivotamme taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneet näyttelyvieraat, lapset, nuoret, perheet ja seniorikansalaiset tervetulleiksi tutustumaan monipuoliseen näyttelytarjontaamme. Otamme mielellämme vastaan vierailuja päiväkodeista, kouluista, oppilaitoksista ja muista koulutusorganisaatioista.

Mikkelin valokuvakeskus on esteetön taidekeskus, jossa on esteetön hissi sekä wc.

VIISI GALLERIATILAA

Keskuksella on viisi galleriatilaa, joita käytetään näyttelyihin: Sali (58 m2), Galleria I (20 m2), Galleria II (20m2), Galleria III (20 m2) ja Aulagalleria. Aulassa sijaitsee myös keskuksen yleisö- ja tietopalvelupiste.
Sali, Galleria I ja Galleria II ovat vaihtuville näyttelyille varattuja näyttelytiloja.
Galleria III:ssa on myös yleisölle avoin työpajatila ja pieni käsikirjasto.

NÄYTTELYKALENTERI 2019

31.1.-2.3.2019
Sali: Juha Metso
Aulagalleria: Timo Villanen
Galleria I: Taina Värri
Galleria II: Derrick Frilund

7.3.-6.4.2019
Sali: Johanna Pahalahti
Galleria I: Kimmo Räisänen
Galleria II: Jaana Kautto
Aulagalleria: Matias Lampinen

11.4.-11.5.2019
Sali: Aino Kannisto
Galleria I: Pia Kousa
Galleria II: Vesa Vuorela

23.5.-17.8.2019
Kaikki galleriat:
Kesänäyttely

Veskansan tarina
Leo Montosen valokuvin

22.8.-21.9.2019
Kaikki galleriat:
Teemu Mäki

26.9.-19.10.2019
Sali: Emmi Minkkinen
Galleria I: Pete Aarre-Ahtio
Galleria II: Heikki Hyttinen
Aulagalleria ja Galleria III:
Mikkelin valokuvakeskuksen
30-vuotisjuhlanäyttely

31.10.-30.11.2019
Sali: Häiriköt-päämaja/Jari Tamminen
Galleria I: Timo Setälä
Galleria II: Dile Kolanen
Aulagalleria ja Galleria III:
Mikkelin valokuvakeskuksen
30-vuotisjuhlanäyttely

5.12.-14.12.2019
Kaikki galleriat:
Valoisat Galleriat-
Mikkelin valokuvakeskuksen joulunäyttely

KAIKKI GALLERIAT: Teemu Mäki 22.8.-21.9.2019

Näyttely tarttui ajankohtaiseen aiheeseen: transsukupuolisuuteen sekä miehen ja naisen rooieihin. Näyttely puhui suvaitsevaisuuden ja monipuolisen ihmisyyden puolesta.

Näyttelyssä oli esillä fotomuotokuvia monenlaisista ihmisistä ja heidän suhteestaan sukupuoleen, perheeseen ja kuolevaisuuteen. Teokset koostuivat
valokuvista, joita on kuvattu studiossa palkkikameralla, ja mallien lapsuuden aikaisista perhealbumikuvista.

Esillä oli myös elokuva nimeltä Onko sukupuolia kaksi vai enemmän?, joka koostui transihmisten haastatteluista.

Teemu Mäki on taiteen tohtori, kuvataiteilija, kirjailija ja tutkija. Hän on Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja.

KESÄNÄYTTELY 23.5.-17.8. 2019

KAIKKI GALLERIAT: Veskansan tarina Leo Montosen valokuvin

Leo Montosen (1905-1968) valokuvien kautta voimme tehdä löytöretken omaan kulttuuriperintöömme.

Montonen kuvasi keskellä Järvi-Suomea, Puumalan saaristossa. Laaja ja klassinen, koko perheelle sopiva kesänäyttely kertoi hienoin mustavalkokuvin 1920- ja 1930-lukujen saaristolaiselämästä, ihmisistä ja ympäristöstä.

Montosen syksyllä 2018 löytyneet lasinegatiivit digitoitiin ja vedostettiin näyttelyä varten Mikkelin valokuvakeskuksen tuotantona.

Keskuksen viidessä galleriassa oli esillä muotokuvia, omakuvia, vesistöä, vapaa-ajan viettoa, maanviljelystä,ja Saimaan rakennettua ympäristöä.

Kesänäyttelyn suunnitteli FT Päivi-Maria Jaatinen. Reprokuvauksesta, kuvakäsittelystä ja vedostamisesta vastasi TaM Olli Jaatinen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös Päivi-Maria Jaatisen ja Olli Jaatisen toimittama näyttelykirja Veskansan tarina Leo Montosen valokuvin.

NÄYTTELYT 11.4.-11.5.2019

SALI
AINO KANNISTO: Pieni painajainen ja muita kuvitelmia

"Olen kuvannut yhdessä perhepiiriini kuuluvien lasten kanssa lavastettuja valokuvia, joissa protagonistina on lapsi tai lapset. Lasten leikit ja fantasiat ovat sotkeutuneet oman lapsuuteni muistoihin ja kuvitelmiin samalla kun he ovat itse osallistaneet itsensä kuvausprosessiin tuottamalla ideoita ja toisinaan vain itsepäisesti kaappaamalla vallan."

Aino Kannisto (s. 1973, Espoo) on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut valokuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla.

GALLERIA I
PIA KOUSA: Näkemisen vaikeus

Pia Kousan valokuvapohjaisin menetelmin toteutetut teokset saavat kimmokkeensa optisten keksintöjen, panoraamaesitysten, tirkistyskaappien ja stereoskooppien kukoistuskaudelta.Näissä keksinnöissä yhdistyivät usein tiede, tutkimus ja viihde, katsomisen rajojen ja esittämisen käytänteiden laajentuminen, tieteelliset havainnot näköaistista ja aivojen toiminnasta sekä toisaalta viihdyttävän näköhavaintoon pohjautuvan optisen harhan hyödyntäminen. Kousan teoksissa kuva-aiheet liikkuvat kaksi- ja kolmiulotteisuuden välillä ja muuntuvat useista kuvakerroksista koostuvissa teoksissa pinnasta tilallisiksi.

Pia Kousa (s. 1977, Pertunmaa) on Espoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Kousa on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Lahden Taideinstituutista sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2008. Hän toimii opettajana Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa.

GALLERIA II
Vesa Vuorela: Aika, paikka ja tunnelma

"Kuvien avulla pienetkin seikkailut ja matkat saavat merkityksen ja ikuisen jäljen.Vapaa-ajalla viihdyn kameran kanssa ihmisten parissa, toreilla ja basaareissa. Osan kuvista olen kuvannut filmille ja vedostanut kotipimiössä."

Vesa Vuorela (s.1963, Orivesi) on mikkeliläinen valokuvaaja, joka työskentelee Länsi-Savo-lehdessä. Muutama vuosi sitten Vuorela alkoi kuvata myös filmille, parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

NÄYTTELYT 7.3.-6.4.2019

SALI
JOHANNA PAHALAHTI: Mummini Anja

"Kuinka moni on ”kotinsa vanki”? Mitä tämä tarkoittaa yksilön kannalta? Mitä on hyvä vanhuus? Onko laitos vai oma koti parempi? Mummini Anja (os. Frilander) synt.1929 Mikkelissä Puumalan Eteissaaressa, Anja sai aivoinfarktin kolme vuotta sitten. Olen kuvannut Anjaa kahden vuoden ajan. Haluan nostaa esille ajatuksia hyvästä vanhuudesta."

Johanna Pahalahti (s.1982 Jyväskylä) on freelance-valokuvaaja. Hän on dokumentoinut mm. Norjassa saattohoitokoti Stabekin elämää. Pahalahdelle myönnettiin 2019 Patricia Seppälän säätiön apuraha.

GALLERIA I
KIMMO RÄISÄNEN: Hetkeen ei ollut mitään

"Olen valokuvannut lapsuudenperhettäni ja kotipaikkaani 1980-luvun alusta lähtien. Kuvista koottu näyttely ja valokuvakirja Hetkeen ei ollut mitään on minulle myös surutyö, sillä isäni, äitini ja siskoni menehtyivät kuvausten aikana."

Kimmo Räisänen (s. 1961 Pieksämäen mlk) on helsinkiläinen Valokuvaaja. Lehtikuvauksen ohella hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä julkaissut valokuvakirjat Maan vetovoima (2001), Kansalaiset 2008) ja Hetkeen ei ollut mitään (2017).

GALLERIA II
JAANA KAUTTO: Yrjö

"Yrjö syntyi Sumiaisten Anttilan-talon kammarissa keväällä 1927. Noille kulmille palasin minäkin kymmenen vuotta sitten alettuani rakentaa Anttilan naapuriin taloa, ajatuksena olla lähellä ja tukena iäkkäille vanhemmilleni. Ritva-äiti ei ehtinyt kotiani nähdä, mutta Yrjö-isän kanssa jaamme nyt päivittäin elämää samassa pihapiirissä. Olen dokumentoinut vuosien varrella noita etupäässä hyvin arkisia ja polttopuukeskeisiä, mutta huumorin sävyttämiä, lämminhenkisiä touhujamme."

Jaana Kautto (s.1963 Sumiainen) on Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut lehtivalokuvaaja ja valokuvataiteilija. Hänen teoksiaan on nähty lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kautto kuvailee teostensa olevan pohdintoja totuudesta, kauneudesta ja hyvästä elämästä.

AULAGALLERIA
MATIAS LAMPINEN: Aikakone

"Olen harrastanut valokuvausta 6-vuotiaasta. Äiti antoi juhlissa kameran käteen, jotta aika ei olisi tullut pitkäksi. Kesällä 2014 aloin kuvata kännykällä paljon enemmän kuin aikaisemmin. Rakennukset ovat erityisesti kiinnostukseni kohde: autiotaloissa on merkkejä eletystä elämästä, funkkistalot ovat muuten vaan hienoja.Tämän näyttelyn autiotalokuvat ovat parin vuoden ajalta. Olen kuvannut ne Joensuussa, Mikkelissä ja Turussa."

Matias Lampinen (s. 1998, Szczecin) on valokuvaajana itseoppinut. Parhaillaan hän opiskelee liiketalouden peruslinjalla Ammattiopisto Luovissa Joensuussa. Tämä oli Matias Lampisen ensimmäinen yksityisnäyttely.

NÄYTTELYT 31.1.-2.3.2019

SALI
JUHA METSO: Tää menee näin

Näyttely - ja sen otoksista tehty kirja - keräsi yhteen Juha Metson valokuvia Sex Pistolsista Sanniin ja Iggy Popista Almaan. Mukana on ainutlaatuisia otoksia, kuten nuori J. Karjalainen Hanoi Rocks -fanipaidassa ja Juice Leskinen elämänsä loppusuoralla.

Juha Metso (s. 1965, Kymi) on valokuvaaja, kuvataiteilija, mediataiteilija sekä äänitaiteilija.

GALLERIA I
TAINA VÄRRI: 80-luvun Radio City 96,2

Vuonna 2018 helsinkiläinen Elävän musiikin yhdistys Elmu ry täytti 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Taina Värri toteutti yhdessä Lepakon aikalaisten kanssa sekä JOKES:n apurahan tuella kilon painoisen kirjan Miksei aina voi olla perjantai – 80-luvun Radio City 96,2 (broholmen13, 2018).

Taina Värri kuvasi 1980-luvulla radion toimittajia Imagen sisäkannen mainoksiin ja Image sai radiomainosaikaa. Värri työskentelee vapaana valokuvaajana ja toimittajana, usein ulkomailla.


GALLERIA II
DERRICK FRILUND: Matkalla (kuvia Suomesta)

Frilundin näyttelyn valokuvat oli kuvattu pääosin vuonna 1983. Hänen ideanaan oli dokumentoida nopeasti ohikiitäviä näkymiä. Koska aikaa on kulunut melko paljon kuvien ottamisajankohdasta, kuvat ovat myös kurkistus lähimenneisyyteen.

Derrick Frilund (s. 1957, Helsinki) on Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1987 taiteen maisteriksi valmistunut valokuvaaja, kuvatoimittaja ja graafikko. Näyttelyyn hän on saanut tukea Journalistisen kulttuurin edistämissäätiöltä JOKES:lta

AULAGALLERIA
TIMO VILLANEN: Cheza halali! Pelaa rehdisti!

"Näyttelyn kuvat on otettu LiiKettä konteissa – 15 vuotta liikuntaa ja kehitystä -kirjaa varten. Seurasin suomalaisen avustusjärjestö Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry:n toimintaa Kaakkois- ja Etelä-Tansaniassa syksyllä 2015. Kuljimme Dar es Salaamista Lindiin ja sieltä Mtwaraan, aina Mosambikin rajapyykeille saakka."

Timo Villanen (s.1968 Rämmen, Ruotsi) on Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut helsinkiläinen valokuvaaja.